Logo

Ukens selger: Unni Strand - Strand

Bilde 1 Bilde 2

Besøk butikken: STRAND

Unni er opptatt av gjenbruk og verdien av det håndlagde; det gjenspeiles i de vakre og unike designene hun lager!

Fortell om deg selv, hvem er du?
Jeg bor i Krokstadelva, nær Drammen. Jeg har en sønn på 19 år som nylig har flyttet hjemmefra, og en datter på 5 som går i barnehagen fortsatt. Jeg jobber som faglærer i formgivingsfag i videregående skole og en dag i uken i verkstedet mitt. Det å leve så miljøvennlig som mulig er noe av det viktigste for meg. Det påvirker mange av valgene jeg tar. Blant annet hva og hvordan jeg designer.

Hvordan kom du inn på 'den kreative løpebane'?
Mange i familien min har kreative utdannelser og yrker, så det var egentlig ganske naturlig for meg å velge tegning, form, farge da jeg begynte på videregående. Deretter valgte jeg å bli faglærer i formgiving og å fordype meg innen design og veving av tekstiler. De siste årene har jeg gått over til å jobbe med stofftrykk. Jeg har på en måte havnet tilbake til start siden jeg tenkte på å bli mønsterdesigner da jeg gikk på videregående.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
En typisk dag for meg er på Røyken videregående skole. Der prøver jeg å ta best mulig vare på elevene mine. Sånn ellers tøyser og tuller jeg med kollegaene mine og drikker en del kaffe.

En dag i uka er jeg hjemme og jobber. Da har jeg en lang, koselig morgen med datteren min. Leverer i barnehagen, poster pakker og bruker resten av dagen på å jobbe så fort jeg kan. Innimellom søm og trykking, sjekker jeg e-mailen min, tar produktbilder og gjør andre butikkrelaterte ting. Ordre pakker jeg om kvelden.

Hva inspirerer deg?
Jeg blir veldig inspirert av “The Handmade Community”. Spesielt på Etsy og gjennom håndverks- og designblogger. Jeg føler at jeg er en del av en global trend som er en motpol til kapitalismen og forbrukssamfunnet. Det er så mange mennesker der ute (og hjemme) som er opptatt av gjenbruk og verdien av det håndlagde. Selv har jeg også veldig stor respekt for tradisjonelle teknikker og håndverk. Jeg elsker håndlagde ting med humor og blir så glad når jeg kan le litt!

Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
Det viktigste for meg er at det jeg lager er bærekraftig. Men det skal også være håndverksmessig godt arbeid og god design. Jeg håper tingene jeg lager skal bety noe for de som kjøper eller får dem. Får jeg inn litt humor også, så er jeg ekstra fornøyd.

Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner?
Lær deg en teknikk eller et håndverk skikkelig. Jobb med å utvikle ditt eget, personlige uttrykk.

Hvilke store og små drømmer har du?
Jeg drømmer om å kunne jobbe halv stilling med å lage egne ting. Og så drømmer jeg om at vi mennesker skal slutte å kjøpe så mye skrot, bare fordi det er billig.

Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Det er så mange håndlagde ting jeg er blitt glad i. Maleriene til mormor Esther er viktige for meg. Men de fleste håndlagde tingene jeg har kjøpt på Etsy og Epla, er ting jeg setter stor pris på. Jeg liker så godt at det er et menneske som har tenkt det ut og brukt av tiden sin til å lage det.

Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
Akkurat nå er jeg mest stolt av julehåndklærne mine. Jeg har jobbet med dem store deler av høsten og det er moro at de endelig er ferdige!

Handlenett med cowboydame synes jeg er en morsom kombinasjon av rutete kjøkkenduk med frynser og et stilig foto fra 40-tallet av en dame på hest.

Vintage Tatoo t-skjorta mi begynte med at jeg tenkte på hvilken tatovering jeg ville hatt hvis jeg skulle hatt en. Jeg kom til at det måtte være en ordentlig, gammeldags sjømannstatovering. Så tenkte jeg at det ville vært kult med tatovering på en t-skjorte. Jeg bytta ut kjærlighetsklisjeene (True love og lignende) med noe som ga mer mening for meg: “Make an effort!”

Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Blåbær, -Elisa lager fantastiske, redesignede kosedyr.

På nytt! –Gunnhild lager så fine ringer og smykker av gammelt porselen og steingods.

Og Maganda , -hun er så flink, kvalitetsbevisst og produktiv. Jeg blir skikkelig imponert over Gunn.

Men jeg nekter å gi meg med tre!
Dans på roser, -Katrin har sin helt egen romantiske stil og du kan se lang vei hvem som har laget det.

Sting og Ting tekstildesign, -Ida Victoria leker ikke miljøvennlig, hun er det tvers i gjennom!

Rundt & Rundt Redesign, -ganske ny butikk med flotte produkter og verdens tøffeste logo. Og ennå er det så mange flere!

Hvilke råd vil du gi til andre som vil åpne butikk på Epla?
Bruk de sosiale mediene aktivt for å markedsføre deg. Jeg har en blogg og en facebookside som jeg bruker for å vise frem det jeg gjør. På bloggen viser jeg inspirasjonen min, det jeg og andre lager og litt om meg selv.

Facebooksiden min bruker jeg til å legge ut nyheter, slik at de som er interesserte kan få en viss oversikt over hva som er nytt uten å måtte gå inn i butikken min hele tiden. Se ellers Eplatipsene på bloggen min!

-Ja, og husk at de andre eplabutikkene ikke først og fremst er konkurrenter, men kollegaer. Vi kan støtte hverandre og gjøre hverandre bedre!

P.S. –Får jeg lov til å si at jeg skal være med på Designernes Eget Julemarked i Oslo på DogA den 4. og 5.desember? Veldig morsomt marked med høy kvalitet!