Logo

Ukens selger: Blåst

Besøk butikken: Blåst Glasshytta

Silja og Vivvi-Ann har verdens beste arbeidsplass. Der lager de skåler med hjerterom, mugger med englevinger og andre magiske ting!

1: Fortell om deg selv, hvem er du?
Silja Skoglund og Vivvi-Ann Huse, eier og driver Blåst a/s. Fram til april i år har vi jobbet sammen i Nordens Paris, Tromsø, men pga en voksende bedrift og familie fikk vi i år muligheten å åpne ei ny glasshytta i de Grønne Skoger på Magnor. Vi er to ganske forskjellige damer som traff hverandre midt i hjertet i 2005 og fram til nå har forskjellende bare beriket vennskapet og samarbeidet vårt. Gleden over å ha verdens beste arbeidsplass er en stor drivkraft og vi er så lykkelige for å ha en avdeling i sør og en i nord.

2: Hvordan kom dere inn på 'den kreative løpebane'?
Glasset har jo en naturlig magisk tiltrekningskraft, Vivvi-Ann er oppvokst i en glassfamilie og på Randsfjord Glassverk som besteforeldrene drev fram til midten av 90-tallet, deretter kom hun inn på sitt eneste skolesøk etter videregående, Glasskolan i Kosta. Silja var fullstendig uvitende om hva hun skulle bli da hun ble stor - helt til hun begynte på Glasskolan i Kosta på midten av 90-tallet - men det var kjærlighet ved første blås!

3: Hvordan ser en typisk dag ut for dere?
Glass er jo ingen jobb men en livstil, man sovner i det man planlegger neste dag, og morgenen starter med barneskrik og frokostkaos. Endelig kommer vi på jobb og får slappet av, tømmer ovnen for gårsdagens produksjon og lager kaffe til resten av gjengen. Så er det etterbehandling sortering, sliping, signering også vårt klistremerke og prislapp. Deretter er alle blåserne på plass og produksjonen kan begynne. De siste 6 årene har vi laget vinglass til en bank i nord norge, så formiddagen begynner med disse, 2000 i året tar noen måneder å gjennomføre, så vi begynner i februar med julegavene.

I lunsjen sjekkes mail og telefonsvareren , heldigvis har vi en times lunsj så vi har god tid til å spise sammen. Ettermiddagen brukes til bestillinger og produskjon til egen butikk og gallerier. Kl 17 er det kroken på døra og hjem til sultne barn, vi leker til leggetid, deretter har man mulighet til litt eplaoppdatering, før man stuper i seng klar til neste dag:-)

4: Hva inspirerer dere?
Alt! alt fra regneark til elg i solnedgang!

5: Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
vi prøver alltid å fokusere på at det skal kunne brukes, man kan kunne drikke av en blomst i glass, et åpent hjerte blir en skål. vannglassene skal være fine å se på og gode å holde i, og faktisk tåle oppvaskmaskin, da brukes de oftere, luksus i hverdagen!

6: Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner?
Lytt til magefølelsen - den du ser med en gang er ofte den rette - iallefall når det gjelder glass!

7: Hvilke store og små drømmer har du?
Vi har det som Ellinor i visa og drømmer om: en ny dag kommer sjøl om fjellan står - og det blir like fint å jobbe som å danse.

8: Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Da jeg skulle gifte meg hadde en av mine gamle venner blåst en bryllupskrone til meg - i Småland hvor vi har utdannelsen vår fra - var det tradisjon at alle jenter fra Glassblåserfamilier skulle ha glasskrone i bryllupet - og da skjønte jeg at jeg var blitt en del av den store glassbåserfamilien.

9: Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
Englemugger fordi det er en av slagerne våre - og de er både vakre og morsomme - en kombinasjon som ikke alle supermodeller har! Roseglassene til Vivvi-Ann fordi de er så utrolig romantiske og får meg til å kjenne gleden over de vakre tingene i livet. Hjerteskålene forde alle har hjerterom!

10: Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Desidert favoritt: TASTY! hva mer kan man si? det er så herlige smykker og dekker alle kategorier - og konseptet er så bra og gjennomført! Made by Hunnis fordi det er en herlig blanding av humor, stil og kule ting som er overraskende og gjør meg litt nostalgisk. Redesign er noe jeg elsker, så Ingrid Riddervold sine lommebøker og Simsalabim sine tallerkner har vi skapene fulle av!

11: Hvilke råd vil du gi til andre som vil åpne butikk på Epla?
husk at det tar tid og krever arbeid for en god og velfungerende butikk, ikke ulikt de som ikke er i cyberspace:-)