Logo

Ukens selger: Gry Aamodt

Bilde 1 Bilde 2

Besøk butikken: Kakle

Hvorfor Grys butikk heter Kakle? 300 høner setter sine spor!

Fortell om deg selv, hvem er du?
Kakle er meg. Gry Aamodt, 35 år, dilla på retrosøm. Er tegnspråktolk, men har etter en god stund i permisjon sagt opp jobben som fagansvarlig tolk for å satse på Kakle for fullt. Tar noen tolkeoppdrag innimellom, men sitter først og fremst ved symaskinen om dagen. Jeg og mannen min holder til i Bevergrenda utenfor Kongsberg med tre herlige unger på sju, fire og to. Vi har rundt regna 300 høner og selger egg hjemme på gården, derav merkenavnet Kakle.

Hvordan kom du inn på 'den kreative løpebane'?
Jeg har alltid vært glad i å lage ting, men sy det har jeg ikke vært noe særlig på. Hadde noen sagt til meg for noen år siden at jeg skulle starte som sydame, hadde jeg nok ledd godt av dem. Men en veit aldri hvor haren hopper. Jeg begynte for et par tre år siden med å sy noe til ungene mine og blei helfrelst. Helfrelst på retrosøm! I løpet av min tredje permisjon var jeg godt i gang med å samle inn herlige stoffskatter fra det glade 70-tall og sy unike retro barneklær for salg.

I dag syr jeg Kakleklær på bestilling, jeg har butikk på Epla, egen nettbutikk og selger i seks flotte butikker på sør- og østlandet. Jeg har utviklet Kaklepakke for den som vil sy selv og selger symaskiner og diverse stoffer og sytilbehør. Hjemme på gården har jeg også et visningsrom, og der er det veldig hyggelig å få besøk.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
Vi står opp sånn i halv sju tida. Skolejenta tusler ned til bestemor for frokost med henne. Etter morgenstell og frokost sykler kanskje jeg og de to minste bort i barnehagen. Så er det hjem til kjøkkenet. Jeg har fått laga meg et supert sybord langs hele den ene veggen med god plass til de tre maskinene mine. Kjøkkenbordet funker flott som klippebord, kjelleren brukes som stofflager.Det er deilig å jobbe hjemme og kunne være tilgjengelig for ungene i hverdagen.

Formiddagen er som regel min til et eller annet prosjekt og innimellom også kveldene etter ungene er lagt. Det kan være noe jeg syr på bestilling eller noe jeg syr og skal legge ut for salg. Akkurat nå syr jeg opp for å selge på Kongsberg Jazzfestival 7. – 10. juli. Kom gjerne og besøk meg i Storgata. Kaklepakkene bruker jeg en god del tid på, de skal klippes, tegnes og pakkes. Jeg tar masse bilder og legger ut en god del av det jeg lager på bloggen min, både det som er til salg og det jeg har sydd for noen. Det er alltid moro å vise frem. Klærne mine får navn og jeg skriver gjerne litt om både plagget og stoffenes opprinnelse, om jeg veit det. Ta gjerne en titt på www.kakle.net. Siden min på Facebook får også litt av tiden min og det er moro at så mange følger Kakle der.

Hva inspirerer deg?
Deilige farger og former som jeg blir glad av inspirerer meg. Det kan være alt fra en figur i ei barnebok, regnjakka til yngstemann, epletreet i blomst eller gamle bilder. Jeg blir utrolig inspirert av alle de flotte 70-talls stoffene jeg får. Et godt brukt retro dynetrekk, blomstrete og fargesterkt, er den ultimate Kaklelykke.

Når jeg får tak i et perfekt stykke stoff er det bare å begynne å fable om alt det skal bli til. Alt jeg syr har gamle retrostoffer fra 70-tallet i seg. Jeg bruker gamle duker og gardiner, men gamle sengetøy er favoritten. De kan gjerne være godt brukte, da er de myke og gode til barneklær. Det er flott med gjenbruk og gøy at stoffene har levd et liv før de blir til Kakleklær.

Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
Kakleklær er unike, jeg syr stort sett bare en variant av hver. Jeg liker friske farger og spreke mønstre.
Kakleklær er morsomme, barnslige og glade. Kakleklær er myke og gode å beve seg i, de er lagd for leik.
Kakleklær er gjenbruk, positivt for miljøet og herlig nostalgisk.

Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner?
Finn din egen stil og din egen greie
Vær bevisst på god kvalitet og funksjonalitet
Ha tro på deg selv
Tør å vise frem deg selv og det du driver med
Tør å ta deg betalt, godt håndverk er mye verdt

Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Jeg har noen keramikkopper som er røde med hvite prikker. De er fantastisk fine! Jeg fikk laget dem hos Det Kreative hjørnet med en glasskopp jeg hadde hjemme som mal. Koppen er perfekt til både te og kaffe og den passer under min kaffemaskin. Jeg koser meg veldig med en kaffe latte i den etter lunsjen.

Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
Kaklepakkene er jeg veldig glad i. Det er utrolig gøy å inspirere andre til å sy. Det er så mange som har lyst til å prøve seg på å sy noe til barn eller barnebarn, men som ikke helt veit hvor de skal starte. Her får de alt de trenger og jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger på løsningen.

Hønselovisa tosidig retro forklekjole er et enkelt valg. Det smårutete stoffet stammer fra et gammelt putevâr og jeg mistenker at det er langt eldre enn fra 70-tallet. Det er et så hyggelig stoff og går godt sammen med det tomatrøde laken. Nostalgien treffer meg veldig og høna er selvsagt en favoritt.

Eventyrskog retrosmekke liker jeg også veldig godt. Stoffet er perfekt retro. Jeg digger det! Smekka er det jeg kaller en kafè- smekke, en kul smekke som bør være med i stelleveska når du skal på bytur. En kan også få smokkesnor i samme stoffet.

Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Ingrid Riddervold er en favoritt. Jeg liker så godt den dedikerte stilen hennes og blir inspirert av alt det kreative hun lager. Jeg har falt pladask for og de flotte kartonglommebøkene.

ReVinyl er en kul og annerledes Epla-butikk. Jeg ønsker meg en av hennes utrolig kule klokker av gamle lp-plater, må bare vente til det dukker opp en som er perfekt for meg.

almaPalma er fargerik og herlig. Jeg blir glad av hennes deilige fargerike brosjer.