Liv-Heléns keramikksmykker

Besøk butikken: Liv-Heléns Keramikksmykker

Fortell om deg selv, hvem er du?
Jeg heter Liv-Helén Teigen og kommer opprinnelig fra Vinstra, men har bodd i Oslo i over 20 år. Jeg er hjelpepleier og jobber som nattevakt på et sykehjem. Som det utprega nattdyret jeg er så passer det meg perfekt. Å jobbe på natta innebærer dessuten en hyggelig bonus: mye fri! Da kan jeg bruke den ganske fine mengda med fritid jeg har til rådighet på blant annet å lage keramikksmykker :)

Hvordan kom du inn på 'den kreative løpebane'?
Jeg har drevet med ulike kreative ting så lenge jeg kan huske, men det var først for 4 år siden jeg tok opp igjen noe jeg drev litt med i ungdommen, nemlig det å søle med leire. Jeg kom over en avisartikkel om keramikkverkstedet Liv i Leire på Grünerløkka, ringte eieren, og vips så hadde jeg leid meg plass og satt ved dreieskiva! Vi er en fin gjeng på rundt 30 jenter, et helt unikt sted hvor jeg trives veldig godt. Etter å ha laga boller, kopper og fat ei stund, fant jeg greia mi; smykker! Jeg lager andre ting fremdeles, men det er smykker jeg liker best å lage, og det er det jeg selger på Epla.

Hva inspirerer deg?
Det kan i grunnen være hva som helst, jeg tar med meg deler herfra og derfra og setter det sammen til noe eget. Når en er med i et kreativt fellesskap som et keramikkverksted så er det heller ikke til å unngå at en blir inspirert av ting andre lager. Det er ikke engang bevisst, men en plukker alltid med seg noe. Men som regel kommer inspirasjonen når jeg sitter og pusler med leira, nye uttrykk dukker opp fra "intet" og ofte finner jeg designet der og da.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
Det finnes ingen typiske dager, jeg finner bare brått og plutselig ut at jeg skal dra frem leireklumpen. Ofte lager jeg smykkene ved spisebordet hjemme, og tar dem så med ned på verkstedet for å brenne og glasere dem. Når jeg sitter på verkstedet bruker jeg gjerne 6 timer på å glasere 5-6 ting, jeg er kjent for å være rimelig pirkete... Fort og gæli er ikke helt meg, jeg bruker lang tid på hvert enkelt smykke.

Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
Jeg har ingen annen tanke bak enn å lage ting jeg selv synes er fine og har lyst til å bruke. Det viktigste er at resultatet etter brann blir bra, derfor bruker jeg lang tid på å finne ut hvordan jeg vil smykket skal se ut, og enda lenger tid på glasere det. Det er derfor viktig for meg å bruke god tid og å være nøye.

Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner?
Lag ting du liker selv, enkelt og greit. Da er det lett å stå for, og selge, det du lager. Finn din egen stil (selv om det kan ta litt tid før du finner den), ikke kopier andre. Det står et oppslag på verkstedet: Det er lov å la seg inspirere, men IKKE å kopiere.

Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Jeg er veldig glad i ei flott kiste som far min har lagd. Den er så forseggjort og fin og har navnet mitt inngravert.

Hvilke store og små drømmer har du?
De små drømmene er å fortsette å lage smykker, finne nye design, selge på ulike markeder og på Epla, og håpe at folk liker det de ser og blir fornøyd med det de kjøper. Den store drømmen er å eie et verksted kombinert med utsalgssted. Jeg og ei venninne som også driver med keramikk og har butikk på Epla (Kreeriet) har faktisk tippa Lotto sammen i et par år nå; vi holder Den Store Drømmen levende og synes det er på høy tid at milliongevinsten blir vår!

Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
Jeg er veldig glad i hjerteformen og liker godt både det litt sukkersøte, som denne ringen: http://epla.no/products/12242/ men også det mer rustikke, som dette halssmykket: http://epla.no/products/1390/ Og så synes jeg det er moro å eksperimentere med glass. Det er umulig å vite på forhånd hvordan glasset vil oppføre seg i ovnen og hvordan det endelige resultatet blir. Jeg bruker glass fra bl.a ølflasker og små pynteflasker jeg har funnet på loppemarked. Her har det blitt akkurat slik jeg ville det skulle bli: http://epla.no/products/11721/ Som en ekstra detalj er det flott å legge litt sølv på smykkene. Dette er platina i flytende form som koster en formue for en liten flaske, men som løfter smykket og gir det det lille ekstra. F.eks: http://epla.no/products/49682/

Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Jeg har så mange favorittbutikker på Epla, det er nesten umulig å velge ut bare tre. Jeg er imponert over hva folk lager, det være seg de som strikker fine kjoler, hekler søte kosedyr, syr nydelige babyklær eller de som maler. Men jeg må trekke fram:
En Gal Ku - fordi de små filtfigurene er så utrolig søte,
Hanging about - fordi knaggene er så morsomme, tøffe og helt unike og
Portemone - fordi jeg er superfornøyd med de 4 portemonéene jeg har kjøpt :)

Hvilke råd vil du gi til andre som vil åpne butikk på Epla?
Gode produktbilder og beskrivelse av det du selger er veldig, veldig viktig. Dårlige og uklare bilder på en rotete bakgrunn gjør ikke nødvendigvis kunden så nysgjerrig at hun trykker på bildet for å finne ut mer... Delikat og innbydende er gode stikkord. Les bloggen til Unni Strand, der er det mange gode tips:
1) http://unnistrand.blogspot.com/2010/04/tips-til-epla-selgere.html
2) http://unnistrand.blogspot.com/2010/04/eplatips-2-produktbilder.html

Dessuten er rettskriving viktigere enn mange synes å tro. Å skrive noenlunde riktig betyr faktisk en del for seriøsiteten til butikken din. Personlig er jeg så sær at jeg fort kan finne på å forlate butikken hvis det blir for mange «kjempe fine penge punger» og «knall søte sommer kjoler». Finner jeg derimot kjempefine pengepunger og knallsøte sommerkjoler, kan det hende jeg blir værende en stund :)

I tillegg er det viktig å legge tingene i riktig kategori. Er det vintage, så legg det i vintage. Men du trenger ikke legge alle tingene dine i 50 ulike kategorier. Hvis tingene dine går igjen i hver eneste tenkelige (og utenkelige) kategori, kan det godt hende kunden forlengst har gått lei av å se dem.Bli kjent med andre selgere på Epla:

Marianne Braaten Wold - BraWo Design

Camilla Hounsell - Camilla Hounsell Design

Sabine Bohnert - Echoes of Norway

Ida Victoria Grønbekk - Sting og Ting tekstildesign

Anita Halvorsen - The Gift Shop

Eirik Johannessen - Higren

Katrine Kalleklev - Papirfabrik

Trine Jensen - Trine Jensen`s egen -og redesign!