Ida Grønbekk

Besøk Idas butikk: Sting & Ting tekstildesign

Fortell om deg selv, hvem er du?
25 år gammel jente fra Jessheim, men bor nå i Oslo. Jeg har bachelor i Informasjonssystmer og IT-ledelse, og jobber egentlig som IT-konsulent - litt fjernt fra hobbysyerske med Epla-butikk kanskje, men jeg har alltid likt å sy. For tiden er jeg sykmeldt, og bruker så mye tid jeg orker bak symaskina. Det er veldig fint å ha Epla og sy-hobbyen min som en morsom og meningsfylt hobby.

Hvordan kom du inn på 'den kreative løpebane'?
Jeg har likt å bruke symaskina siden jeg var liten, og lånt mammas en god del, og spurt henne til råds om ting. Syingen har vært preget av spontanitet og iver, og når jeg har fått en idé har jeg ofte kastet meg over det nye syprosjektet, uten å he en helt klar formening om hvordan hele prosessen skulle gjennomføres. Men det har stort sett gått bra, og jeg har lært mye av å prøve meg frem på egen hånd på denne måten. Før epla ble lansert, hadde jeg aldri hatt ambisjoner om å selge det jeg lager, men så ble det til at jeg prøvde meg på en butikk - og så gikk det jammen meg kjempebra. Jeg er kjempeglad for den responsen jeg har fått, og for at jeg stadig får gode erfaringer og nye ideer.

Hva inspirerer deg?
Er det rart å svare "behov"? Behov inspirerer meg. Får jeg en ny idé om noe det hadde vært fint å ha, er det inspirerende i seg selv. I tillegg blir jeg inspirert av spennede utstillinger, bilder, mamma, fargekombinasjoner, andre bloggere og bloggkommentarer på min egen blogg.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
Som regel starter alle dager med at jeg har veldig lyst til noe - som å fullføre et påbegynt syprosjekt, klippe ut biter av nye stoffer, tegne et nytt mønster, prøve meg på å sy fra et gammelt mønster, eller jeg kan boble helt over av nye ideer som jeg har lyst til å prøve ut. Desverre setter den nevnte helsetilstanden min en stopper for mye av det jeg har lyst til, og jeg må si meg fornøyd bare jeg får gjort noe. Jeg presser meg ikke til å gjennomføre ting, jeg hviler en del "mellom slagene", og jeg varierer oppgavene og tilpasser de til dagsformen. Noen ganger ganger må jeg gi opp uten å få utrettet noe, men så blir jeg desto mer tilfreds med meg selv når jeg får ferdig fine nye ting jeg kan legge ut på Epla :)

Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
Tanken bak er at det skal være fint, spesielt og anvendelig. Jeg lager bare ting jeg selv liker, og som passer min smak. Jeg liker å kombinere det tøffe med det søte, og prøve meg frem. Det er dessuten sjelden jeg lager flere like ting. Noe av det morsomste er å prøve seg frem med ulike stoffkombinasjoner og detaljer. Når det er sagt, er jeg også åpne for forslag og forespørsler fra andre. Jeg har flere ganger laget ting på bestilling, men har også sagt nei om jeg ikke har "sett for meg" produktet.

Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner?
Følg magefølelsen, prøv deg frem, ikke vær redd for å prøve noe nytt, men ikke herm etter andre.

Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Jeg har mange håndlagde ting jeg er veldig glad i, men kan spesielt trekke frem et speil og et skrin utskjært i tre, som en nabo lagde til bestemor til hennes konfirmasjon i 1942. Det er ting det er veldig koselig å ha stående på soveromskommoden.

Hvilke store og små drømmer har du?
Jeg vil bli frisk, jeg vil begynne i jobb igjen og jeg vil ha mulighet og ork til å holde på mye mer med symaskina! Bare det å kunne stå på marked (orke å sy nok + orke å stå der hele dagen), som flere av Epla-selgerne gjør, er også en liten drøm.

Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
"iPad-etui - vårblomster" (http://epla.no/products/55691/) er favoritten min blant iPad-etuiene, og om jeg hadde vært så heldig å ha en iPad selv, skulle jeg sydd etui til den i dette herlige engelske vårblomst-stoffet.

"Majakjole - retro blomstereng" (http://epla.no/products/31986/) fordi jeg elsker dette stoffet. Det er tøft, retro og søtt på samme tid! Selv har jeg sydd meg iPhone-etui i samme stoffet som jeg bruker mye.

Jeg liker dessuten pose-oppbevaringene jeg har laget veldig godt, og syns ikke de kommer godt nok frem på bildene av dem. De er mye finere i virkeligheten! F.eks. "Pose til poser - grå med hvite blonder" (http://epla.no/products/24033/).

Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Listen over mine favorittbutikker inneholder for øyeblikket 71 kjempefine butikker, men om jeg skal velge ut tre butikker blir det:
Maganda - fordi hun lager utrolig søte ting, og er flink til å sette sammen stoffer og farger. Jeg er også veldig imponert over at hun faktisk lever av å sy!
Strand lager tøffe silketrykk, som hun trykker på mye fint. Silketrykket gjør det hun lager mer spesielt og unikt. Dessuten liker jeg at hun setter fokus på miljø og gjenbruk med sine produkter
Portemone lager veldig lekre portemoneer, som jeg har kjøpt flere av. Både stoffkvalitet, mønster, farger og håndtverket holder høy kvalitet.

Hvilke råd vil du gi til andre som vil åpne butikk på Epla?
Gå for det! Du aner ikke på forhånd hvordan det kommer til å gå, men det er jo bare å prøve! Selv hadde jeg ingen ambisjoner om å åpne butikk før jeg ble overtalt, og nå går det kjempebra og jeg er kjempeglad for den lille butikken min. Tør å ta det lille skrittet!Bli kjent med andre selgere på Epla:

Marianne Braaten Wold - BraWo Design

Camilla Hounsell - Camilla Hounsell Design

Sabine Bohnert - Echoes of Norway

Liv-Helén Teigen - Liv-Heléns Keramikksmykker

Anita Halvorsen - The Gift Shop

Eirik Johannessen - Higren

Katrine Kalleklev - Papirfabrik

Trine Jensen - Trine Jensen`s egen -og redesign!