Om BeChained

Velkommen til BeChained på Epla!

Denne butikken startet opp i desember 2011, og her finner du håndlagde smykker i ringteknikk.

Du kjenner nok smykkene jeg lager som ringsmykker eller vikingsmykker. For meg personlig blir det mer korrekt å bruke uttrykket chainmaille som er den internasjonale benevnelsen på denne type smykker - "chainmaille jewelry". Grunnen til det er helt enkelt at kun et lite fåtall av lenkemønstrene kan dokumenteres tilbake til vikingetiden - mange er fra dette århundre og dette tiår, og nye lenker og mønstre lanseres stadig.

Ordet chainmaille betyr i praksis "brynje" eller "nett" (eng.: mesh), og enten vi snakker om moderne slakterhansker eller beskyttelsesdrakt for haidykkere - eller selvsagt ringbrynjer - er chainmaille fellesbegrepet. Chainmaille er rett og slett veving med metallringer. En teknikk som ble benyttet allerede i antikken, og muligens lenge, lenge før den tid, på flere kontinenter, til hovedsakelig produksjon av ringbrynjer til stridsmenn og riddere. Det finnes hundrevis av forskjellige vever/mønster, hvorav et mindretall er passende for smykkeproduksjon.

Jeg lager de velkjente vikinglenkene, og synes i tillegg det er gøy å utvide sortimentet med vevmønster 'av i dag'. Jeg elsker å utforske nye, originale måter å bruke de ulike ringmønster på; designe unike smykker og inkorporere stener/krystaller og andre elementer/smykkedeler i veven. Fra tid til annen slumper jeg til å faktisk utvikle et helt nytt lenkemønster selv også; som f.eks. "Ringdans" og "Paradis", hvis du vil ha noe som er helt originalt ..

Materialene jeg bruker er
- 925 Sterling Sølv
- bronse
- kobber
- messing, importert fra statene, meget vakker gullfarge
- bright aluminium, sølvfarget og blankt
- anodisert (farget) aluminium, skinnende, vibrante farger
- emaljert kobber, kobbertråd med et farget "plastlag" rundt

Best liker jeg nok å jobbe med solide metaller som bronse, kobber, messing og sølv, fordi jeg liker tanken på at smykkene tåler hyppig bruk og tidens tann. Man trenger bare å polere dem, så er de som nye igjen. Det er smykker du har hele livet, og som endatil kan gå i arv til neste generasjon.

Fordi smykker laget av solide metaller skal trommelpoleres med stålkuler - før og etter polering er som natt og dag! - mikser jeg ikke disse metallene med aluminiumsringer, verken fargede eller blanke. Dette fordi fargen vil slites av, og den vil heller ikke stå imot pussing med poleringsklut.
Denne regelen er for meg et prinsipp av kvalitet- og holdbarhetshensyn, fordi smykker av solide metaller MÅ pusses og poleres fra tid til annen pga. oksidering.

Det går mye i Bright aluminium, ikke fritt for det!
Årsaken til det er at aluminium er et veldig anvendelig metall som ikke krever stort av vedlikehold for å holde seg pent lenge. Aluminium er også sølvfarget tvers igjennom, slik at uhell med f.eks. oppskraping ikke vil være synlig på samme måte som på bl.a. sølvfarget kobbertråd.
Aluminium er nikkel- /blyfritt og allergivennlig, og svært lett i vekt. Dessuten er det jo et meget rimelig alternativ når det er sølvfarget du vil ha. Jeg ønsker å lage smykker som alle faktisk kan ha råd til å kjøpe seg. Det går med mye materialer til denne typen smykker, så i ekte sølv ville mange av mine smykker være bortimot umulig å selge pga. pris og veldig tunge å bære. Det er heller ikke til å komme fra at i sølvfarget metall er det utrolig mye fine smykkedeler og elementer å få tak, som er artig å implementere i smykkene. I solide metaller er utvalget heller dårlig, og ganske kjedelig.

Alle mine smykker er altså håndlaget helt fra bunnen av, fra wire til ferdig smykke (bortsett fra farget aluminium som finnes kun i ferdige ringer). Jeg rigler trådspiraler og sager disse med gullsmedsag, ring for ring, før jeg begynner å veve ringe sammen i ulike mønster.
Samtlige smykker av solid metall får en god omgang i poleringstrommel, noe som både herder ringene, sliper eventuelle mikroskopiske ujevnheter og får fram glans og glød. Aluminiumen får seg en grundig vask i varmt (!) vann og oppvaskmiddel, og er såre fornøyd med det.

PRISER
Bortsett fra på sommeren og i januar, har jeg ikke ofte "salg". I stedet har jeg valgt å holde greie priser jevnt over. Dog slår jeg til med knallgode enkelttilbud sånn dann og vann.
Prissettingen avhenger naturligvis av materialvalg, men også av kompleksitet og produksjonstid for hvert enkelt smykke.

SPESIELLE ØNSKER?
Kanskje du ser noe du liker, men for eksempel foretrekker et annet metall? Eller kanskje du ønsker et personlig design og har dine egne ideer?
Send meg i så fall en melding - jeg er lutter øre!

BETALING - PAYPAL ELLER PRIVAT OPPGJØR
Fordelen med PayPal er at transaksjonen er i orden umiddelbart og jeg får beskjed omtrent på sekundet. Dermed kan jeg sende varen til deg samme dag.
Du trenger ikke å være registrert på PayPal selv for å bruke tjenesten. Du fyller da bare ut kortinformasjonen, slik du gjør når du ellers handler på nettet.

Dersom du synes slik kortbruk på nettet er skummelt, kan du velge "privat oppgjør" og betale direkte til min konto i din vanlige nettbank. Kontonummeret mitt får du av meg. Jeg kontakter deg straks jeg får ordrebekreftelsen.

Uansett hva du velger, skal du vite at du handler trygt og kjapt hos meg.
Jeg tar alltid personlig kontakt når en ordre kommer inn, slik at du vet at alt er i orden.

FRAKT
Fordi posten har et prissystem som gir et kraftig påslag i pris dersom forsendelsen er mer enn 2 cm tykk, dropper jeg ofte smykkeesker - særlig på de rimeligste smykkene. Dette fordi jeg da synes portoen harmonerer dårlig med verdien på varen. Dersom du har et spesifikt ønske om smykkeeske, f.eks. hvis smykket skal være en gave, så gi meg klar beskjed om det.

Jeg sender varen straks betaling er registrert - samme dag eller dagen etter.

ANGREFRIST
Som kunde har du selvfølgelig 14 dagers angrefrist på handelen, uansett av hvilken grunn og hvilken pris varen har. Da får du refundert kjøpesummen, inkl. portoutgiftene, men du må betale portoen selv når du sender varen i retur.

EKSTRASERVICE TIL MINE KUNDER
Metall, som sølv, messing, bronse og kobber oksiderer over tid - dessverre. Slik er det bare. Det er flere måter å vedlikeholde et smykke på, men det som henter fram igjen den glitrende glansen i metallet på desidert best måte er å tromle smykkene sammen med rustfrie stålkuler. Dog er det forbløffende hvor langt du kommer med å rengjøre også disse smykken med f.eks. Zalo en gang i blant :)
Et smykke som er laget av meg, kan altså når som helst og hvor ofte du vil, sendes til meg for slik polering kostnadsfritt - bortsett fra portoutgiftene, selvsagt :)

Om du har lest deg helt ned hit, så takker jeg jammen for oppmerksomheten! :))